Održan sastanak s predstavnicima poslovne zajednice

Projektni tim Ureda za zakonodavstvo predstavio je predstavnicima poslovne zajednice glavne elemente projekta razvoja naknadnog vrednovanja zakona.
 
 

 

 

Ured za zakonodavstvo provodi projekt "Jačanje kapaciteta za provedbu procjene učinaka propisa". Pored Ureda za zakonodavstvo, korisnik ovog projekta je Hrvatska agencija za mrežne djelatnosti. Cilj projekta, u dijelu Ureda za zakonodavstvo, je razvoj zakonodavstva i metodologije za provedbu naknadne (ex-post) procjene učinaka propisa te jačanje kapaciteta tijela državne uprave za njenu praktičnu primjenu.

U okviru projekta, održan je sastanak, u srijedu, 18. svibnja 2022. godine, u zgradi Vlade Republike Hrvatske, s predstavnicima poslovne zajednice u Hrvatskoj. Predstavnici Hrvatske udruge poslodavaca, Hrvatske obrtničke komore, Hrvatske gospodarske komore, Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore kao i Advantage Austria, aktivno su sudjelovali na sastanku dajući prijedloge za poboljšanje dijaloga tijela državne uprave s poslovnom zajednicom prilikom donošenja propisa. To se odnosi prvenstveno na mogućnosti uključivanja poslovne zajednice u ranom stadiju izrade propisa. Na ovom polju pozdravlja se redovito planiranje zakonodavnih aktivnosti, otvaranje postupka izrade propisa objavom raznih akata na portalu e-Savjetovanja, ali i potrebe da se poslovna zajednica uključi u samu analizu postignutih rezultata provedbe propisa. U ovom segmentu provedba projekta o razvoju ex-post vrednovanja propisa dolazi do značaja za ukupnu kvalitetu zakonodavstva.

Projekt  "Jačanje kapaciteta za provedbu procjene učinaka propisa" financira se sredstvima Instrumenta tehničke pomoći (Technical Support Instrumenta) Europske unije, a provodi se u suradnji s njemačkom GIZ-om i s Glavnom upravom za potporu strukturnim reformama Europske komisije - DG Reform.

 

Pisane vijesti