Europska agenda o "pametnom" zakonodavstvu

ZAGREB, 01. srpnja 2013. - Republika Hrvatska punopravnim članstvom u Europskoj uniji (EU) preuzima određene zajedničke europske inicijative na području "pametnog" zakonodavstva (engl. Better / Smart Regulation). Europska komisija kontinuirano poduzima različite inicijative na ovom području, a konkretne inicijative dostupne su na stranicama Europske komisije.
 

Inicijativa za kvalitetnije zakonodavstvo na razini EU zasnovana je na tri razine: razvoj alata poput pojednostavljivanja propisa, smanjivanje administrativnih barijera te procjena učinaka propisa; rad sa zemljama članicama kako bi se osigurao da prinicipe "pametnog" zakonodavstva kvalitetno primjenjuju svi regulatori u zemljama članicama; te osnaživanje dijaloga između dionika i regulatora na razini EU i na razinama zemalja članica.

Europska komisija izdala je kratki informativni priručnik o ovoj inicijativi.

Poboljšanje zakonodavnog okvira u Europi također ovisi o doprinosu zemalja članica EU prvenstveno kroz usvajanje i primjenu EU zakonodavstva, ali i kvalitete domaćeg zakonodavstva. Većina zemalja članica EU ima nacionalne strategije "pametnog" zakonodavstva, što sada uključuje i Strategiju procjene učinaka propisa za razdoblje od 2013. do 2015. godine ("Narodne novine", broj 146/12). Manji broj zemalja članica EU sustavno provodi postupak procjene učinaka propisa za nove zakonske prijedloge, uz razvijene vodiče za primjenu metodologije procjene učinaka propisa, što je slučaj i u Hrvatskoj.

Gotovo polovica zemalja članica EU razvijaju sustavne programe pojednostavljivanja zakonodavnog okvira poput korištenja suvremenih tehnoloških e-rješenja, "one stop shop" registracije poslovanja i sl.

Savjetovanje sa zainteresiranom javnošću jača u većini zemalja članica EU, što je prepoznato i u Hrvatskoj donošenjem Kodeksa savjetovanja sa zainteresiranom javnošću u postupcima donošenja zakona, drugih propisa i akata ("Narodne novine", broj 140/09).

Europska komisija već je 2006. godine definirala prioritete zemalja članica EU na području "pametnog" zakonodavstva:

- razvoj i jačanje savjetovanja sa dionicima,

- sustavnu procjenu ekonomskih, socijalnih i ekoloških učinaka,

- transparentnost rezultata provedbe,

- razvoj programa pojednostavljivanja zakonodavnog okvira,

- jačanje provedbe EU zakonodavstva.
 

Pisane vijesti