Godišnji plan normativnih aktivnosti za 2013.

Slika /slike/banski-dvori.jpg

Na temelju Zaključka Vlade Republike Hrvatske (KLASA: 011-01/12-01/02, URBROJ: 50301-09/06-12-2, od 20. prosinca 2012.) objavljuje se predmetni Zaključak i Godišnji plan normativnih aktivnosti za 2013. godinu, koji su doneseni na 68. sjednici Vlade Republike Hrvatske održanoj 20. prosinca 2012. godine.
 

Slijedom članka 9. Zakona o procjeni učinaka propisa (NN 90/11) Vlada Republike Hrvatske, na prijedlog Ureda za zakonodavstvo, u zadnjem tromjesečju 2012. godine donosi Godišnji plan normativnih aktivnosti za 2013. godinu.

Prijedlog Godišnjeg plana normativnih aktivnosti izrađen je sukladno dostavljenim Prijedlozima planova propisa središnjih tijela državne uprave u razdoblju od rujna do prosinca 2012. godine. Svi Prijedlozi plana propisa bili su objavljeni na internetskim stranicama stručnih nositelja radi informiranja javnosti u trajanju od najmanje 15 dana te su usuglašeni s Uredom za zakonodavstvo koji je, kao koordinator sustava procjene učinaka propisa u Republici Hrvatskoj, objedinio Prijedloge planova propisa u jedinstveni dokument pod nazivom Godišnji plan normativnih aktivnosti.

Godišnji plan normativnih aktivnosti sadrži:

– Plan normativnih aktivnosti u području hrvatskog zakonodavstva, koji obuhvaća normativne aktivnosti na nacionalnoj razini (72 zakona) i

– Plan normativnih aktivnosti vezano za postupak procjene učinaka propisa, koji obuhvaća planirane postupke procjene učinaka propisa, čije je donošenje predviđeno u Planu normativnih aktivnosti u području hrvatskog zakonodavstva te u Planu usklađivanja zakonodavstva Republike Hrvatske s pravnom stečevinom Europske unije (61 zakon).

Podaci u Godišnjem planu normativnih aktivnosti iskazuju se po aktivnostima planiranim u tromjesečnim razdobljima.

Propisi koji se usklađuju s pravnom stečevinom Europske unije a Prethodnom procjenom utvrđeno je da ne podliježu postupku procjene učinaka propisa, nisu sadržani u Prijedlogu Godišnjeg plana normativnih aktivnosti već u Planu usklađivanja zakonodavstva s pravnom stečevinom EU.

Za sve zakone koji se ne nalaze u Godišnjem planu normativnih aktivnosti a tijekom godine se ukaže potreba za njihovim donošenjem, stručni nositelji izrade propisa obvezni su provesti Prethodnu procjenu vezano za taj zakon. Ovisno o rezultatima Prethodne procjene potrebno je provesti i postupak procjene učinaka propisa.
 

Pisane vijesti