Od 2012. posve se mijenja proces donošenja zakona

Od početka 2012. godine nijedan propis neće moći doći pred Vladu ako prethodno ne prođe novu proceduru u donošenju pravnih akata koju će zahtijevati novi zakon o procjeni učinaka propisa koji bi Vlada uskoro trebala donijeti.
 

Prema tom prijedlogu predviđa se postupak u kojem se u međuresornoj i stručnoj koordinaciji i uz uključenje javnosti u pripremu i prijedloge propisa procjenjuju njihovi mogući učinci na područje gospodarstva, uključujući i financijske učinke, te na područje socijalne skrbi i zaštite okoliša. Kako se navodi u prijedlogu zakona, cilj je “omogućiti što veći broj mogućih normativnih rješenja čime bi se stvorio temelj za odabir optimalnog rješenja, uštedu i učinkovitost”. U roku od godine dana od stupanja na snagu tog zakona Vlada bi trebala donijeti trogodišnju strategiju te akcijski plan procjene učinaka, a nova praksa u radu Vlade ubuduće bi trebala biti izrada godišnjeg plana normativnih aktivnosti. U zadnjem tromjesečju proračunske godine Vlada će usvajati plan normativnih aktivnosti za iduću godinu.
Za koordinaciju tog sustava bit će zadužen Vladin Ured za zakonodavstvo, a postupak procjene učinka provodit će se i prije izrade prijedloga zakona. Pritom će prvi korak biti analiza postojećeg stanja koje se namjerava urediti propisom, potom utvrđivanje ciljeva koji se žele postići te izrada minimalno dva zakonska prijedloga, uz utvrđivanje ključnih pozitivnih i negativnih učinaka i okvirne procjene očekivanoga fiskalnog učinka na proračun. Svaka od faza u postupku zbog uključivanja savjetovanja s javnošću ima čvrsto određen kalendar, a iznimka u proceduri bit će samo propisi koji se donose u hitnoj proceduri. “Još jedan propis iz šume zakona koji ne znače ništa za gospodarstvo”, ocijenio je prijedlog zakona Josip Pahljina, direktor riječkog Bimonta.


izvor: www.poslovni.hr, 24. lipnja 2011.
 

Vijesti iz medija