Održana tematska sjednica Odbora za europske integracije o sustavu procjene učinaka propisa

Zagreb – U Hrvatskom saboru danas je održana tematska sjednica Odbora za europske integracije o sustavu procjene učinaka propisa.
 

Uz predsjednika Odbora Daniela Mondekara, potpredsjednika Gordana Jandrokovića i članove Odbora, sjednici su prisustvovali i stručnjaci uključeni u Twinning projekt „Razvoj sustava procjene učinaka propisa“ koji se provodi u Uredu za zakonodavstvo Vlade Republike Hrvatske. Projekt se ostvaruje u suradnji s organizacijom Northern Ireland Co-operation Overseas (NI-CO) i Ministarstvom pravosuđa Republike Estonije.

Na sjednici je naglašena važnost sustava procjene učinaka propisa za rad Hrvatskoga sabora s obzirom na ovlasti koje su mu dane Zakonom o procjeni učinaka propisa. Na temelju Zakona, Sabor može zaključkom zatražiti provođenje procjene učinaka za bilo koji akt koji se nađe u parlamentarnoj proceduri što uključuje i nacrte europskih akata o kojima će Odbor za europske integracije raspravljati nakon ulaska Hrvatske u punopravno članstvo Europske unije. Stručnjaci uključeni u Twinning projekt predstavili su sustave procjene učinaka propisa svojih zemalja, Ujedinjenog Kraljevstva i Estonije.

Zaključno su iz Vladinog Ureda za zakonodavstvo obavijestili prisutne članove Odbora za europske integracije da će ove jeseni biti donesen prvi Plan normativnih aktivnosti, čime će se postupak procjene učinaka propisa u Hrvatskoj početi sustavno provoditi.

Članak preuzet od: www.sabor.hr
 

Pisane vijesti