Održano predstavljanje procjene učinaka propisa predstavnicima medija

ZAGREB, 12. lipnja 2012. (Hina) - Hrvatska je u siječnju ove godine uvela novu metodu procjene učinaka propisa koja će poboljšati regulatorne postupke, transparentnost, odgovornost i uključenost javnosti u procesu pripreme propisa, kazano je u utorak u Zagrebu na predstavljanju tog sustava.
 

Nova metoda (RIA - Regulatory Impact Assessment) poboljšat će proces donošenja zakona koji se više neće moći donositi bez prethodnih konzultacija i savjetovanja sa svim zainteresiranim stranama te razmatranja alternativa zakonodavstvu, istaknula je Nikolina Matić iz Ureda za zakonodavstvo Vlade RH, predstavljajući rezultate projekta.

Riječ je o twinning projektu "Razvoj sustava procjene učinka propisa u RH", koji provode Ured za zakonodavstvo Vlade RH, tvrtka Northern Ireland Co-operation Overseas i Ministarstvo pravosuđa Republike Estonije. Projekt je počeo u siječnju 2011. i traje 18 mjeseci, a vrijedan je 1,1 milijuna eura.

"Novi sustav harmoniziran je s dobrom praksom zemalja članica Europske unije i ojačat će suradnju i partnerstvo države i dionika, poput poslovne zajednice i civilnog društva", kazala je Matić.

"Procjena učinaka propisa osigurava da će zakon ispuniti svoj cilj", istaknula je, objasnivši da će metoda omogućiti donošenje jednostavnijih i usmjerenijih propisa, veću usklađenost, transparentnost i dosljednost te smanjenje birokracije.

Procjena učinka propisa koristila se kao pilot projekt u pripremi prošlogodišnjih izmjena Zakona o udomiteljstvu, a u tijeku su još tri projekta koji se odnose na propise o emisiji stakleničkih plinova, osobnom stečaju potrošača i stambeno zbrinjavanje branitelja.

Od rujna ove godine, sva ministarstva pripremat će svoje planove propisa za iduću godinu te ih objaviti na svojim internetskim stranicama. Nakon toga će sve zainteresirane strane, tvrtke, nevladine udruge i građani, RIA koordinatorima u ministarstvima moći dostaviti svoja mišljenja i komentare ili alternativna rješenja utemeljena na dokazima. Ured za zakonodavstvo Vlade RH potom će objediniti planove u jedan godišnji plan normativnih aktivnosti i dostaviti ih vladi na usvajanje.
 

Pisane vijesti