Predstavljen twinning projekt "Razvoj sustava procjene učinka propisa"

Slika /arhiva/predstavljen_twinning_projekt_razvoj_sustava_procjene_ucinka_propisa.jpg

Projekt „Razvoj sustava procjene učinka propisa (Regulatory Impact Assessment (RIA)”, vrijedan 1,1 milijun eura, predstavljen je danas u Informacijskom centru EU-a. Korisnik projekta je Ured za zakonodavstvo Vlade Republike Hrvatske, a twinning partneri su Ministarstvo pravosuđa Republike Estonije i tvrtka NI-CO iz Sjeverne Irske. Projekt je usmjeren uspostavi učinkovitog sustava procjene učinka propisa u Republici Hrvatskoj kao načina unaprjeđenja postojećeg sustava donošenja odluka, a trajat će 18 mjeseci.

Okupljenima su se obratili Zdenka Pogarčić, predstojnica Ureda za zakonodavstvo Vlade RH, Paulina Stanoeva, ataše u Delegaciji Europske unije u Republici Hrvatskoj, Nj. E. David Graeme Blunt, veleposlanik Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske u Hrvatskoj te Martin Graham, zamjenik ravnatelja pri Ministarstvu poduzetništva, trgovine i investicija Sjeverne Irske. Veleposlanik Blunt je istaknuo važnost ovog projekta za stvaranje povoljne investicijske klime u Hrvatskoj čemu najviše može pridonijeti upravo jasnoća, transparentnost i pouzdanost provedbe samih propisa. Sve će to pridonijeti i bržem pristupanju Hrvatske Europskoj uniji za koje se nada da će se desiti u što skorijem roku. Predstavnica Delegacije EU-a Paulina Stanoeva u svom je obraćanju naglasila kako je Delegacija zadovoljna brzinom hrvatske strane iskazanom u donošenju propisa koji su potrebni za pristupanje EU-u, ali i dodala kako je od brzine bitnija kvaliteta tih propisa. „Ovaj će projekt pomoći Uredu za zakonodavstvo Vlade RH da još bolje obavlja svoju ključnu ulogu u osiguranju kvalitete samih propisa“, rekla je Stanoeva i citirala predsjednika Europske komisije Barrosa koji je rekao kako EU razvija „pametno zakonodavstvo“ koje doprinosi dobrobiti građana ali i poslovnih subjekata. "To treba biti misao vodilja i Hrvatskoj kao budućoj članici Europske unije", završila je Stanoeva.

Specifični ciljevi projekta obuhvaćaju razvoj zakonodavnog okvira za procjenu učinka propisa, jačanje administrativnih kapaciteta u području procjene učinka propisa te izradu i provedbu komunikacijske strategije za podizanje javne svijesti o važnosti procjene učinka propisa. Uspješno uvođenje procjene učinka propisa u zakonodavni postupak omogućit će donošenje kvalitetnijih i jasnijih zakonskih propisa, te samim tim i bolje funkcioniranje pravne države. Takav unaprijeđeni zakonodavni sustav potaknut će poslovno okruženje i pospješiti ekonomski razvoj. Također, pravedan i proporcionalan sustav smanjit će i troškove svih onih na koje se zakoni odnose uz istodobnu zaštitu građana, radnika, potrošača, tvrtki i okoliša.



Pisane vijesti