Predstavnici ministarstava upoznati sa sadržajem Zakona o procjeni učinaka propisa

Slika /arhiva/predstavnici_ministarstava_upoznati_sa_sadrzajem_zakona_o_procjeni_ucinaka_propisa.jpg

ZAGREB, 12. listopada 2011. – U prostorijama delegacije Europske unije u Zagrebu predstavnici Ureda za zakonodavstvo Vlade Republike Hrvatske, u suradnji s twinning partnerima iz Ujedinjenog Kraljevstva i Estonije, prezentirali su ministarstvima bitne odrednice Zakona o procjeni učinaka propisa.


 

U izlaganjima je istaknuta važnost procjene učinaka propisa u zakonodavnom procesu. Ukratko je prezentirana povijest razvoja procjene učinaka propisa. Naime, sami postupak procjene učinaka propisa počeo se usvajati u zemljama OECD-a 1970-tih godina prošlog stoljeća, a danas gotovo sve članice OECD-a i EU-a aktivno razvijaju procjenu učinaka propisa u svoj zakonodavnom postupku. Procjena učinaka propisa također je sagledana iz aspekta pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji. U tom procesu, Republika Hrvatska, kao nova članica EU-a, može koristiti procjenu učinaka propisa kao alat za pripremu pregovaračkih stajališta u ranoj fazi razvoja javnih politika prilikom izrade propisa u Europskoj komisiji.

Predstavnici ministarstava, poslovne zajednice i sindikata imali su priliku čuti nešto više o samoj metodologiji procjene učinaka propisa. Naime, procjena učinaka propisa temelji se na nekoliko ključnih koraka i aktivnom dijalogu svih zainteresiranih strana. Procjena učinaka propisa kreće sa definiranjem problema i utvrđivanjem ciljeva. Potom se utvrđuju razne opcije rješavanja problema i postizanja ciljeva. Sve opcije se analiziraju na način da se utvrđuju koristi i troškovi svih opcija na temelju analize i dostupnih podataka. U javnom savjetovanju sa zainteresiranim dionicama procjena učinaka propisa dopunjuje se novim informacijama i činjenicama. Na temelju provedenog javnog savjetovanja, dorađuje se analiza procjene učinaka propisa i odabire opcija. Preporučena opcija je opcija koja donosi najviše koristi u odnosu na troškove. Uz preporučenu opciju, procjena učinaka propisa upućuje na nadzor i provedbu opcije kako bi se mogla izvršiti provedba i evaluacija poduzetih mjera i aktivnosti.

U nastavku donosimo dnevni red događaja:

- Uvodni govor,

- Važnost procjene učinaka propisa u kontekstu pristupanja Europskoj uniji,

- Što je procjena učinaka propisa i provedba procjene učinaka propisa u RH,

- Prezentacija Zakona o procjeni učinaka propisa i najava Uredbe o procjeni učinaka propisa,

- Pitanja i odgovori,

- Zatvaranje.
 

Pisane vijesti