Razmjena iskustva u primjeni postupka procjene učinaka propisa

Slika /arhiva/razmjena_iskustva_u_primjeni_postupka_procjene_ucinaka_propisa.jpg

ZAGREB, 5. lipnja 2013. - Drugi redoviti sastanak koordinatora procjene učinaka propisa održan je 5. lipnja 2013. godine u Uredu za zakonodavstvo. Redoviti sastanci imenovanih koordinatora sastavni su dio aktivnosti iz Akcijskog plana procjene učinaka propisa za razdoblje od 2013. do 2015. godine, a platforma su za razmjenu iskustava tijela državne uprave u primjeni procjene učinaka propisa.
 

Sastanak je održan u dva dijela kako bi se otvorilo dovoljno vremena za razmjenu iskustva u primjeni postupka procjene učinaka propisa. Osnovne teme sastanka bile su: dosadašnja primjena postupka procjene učinaka propisa, iskustva koordinatora i tijela državne uprave u primjeni postupka te priprema tijela državne uprave na postupak planiranja zakonodavstva za sljedeću godinu.

Osnovni razlozi kasnijeg početka postupka procjene učinaka propisa mogu se pronaći u izmjeni prioriteta u provedbi zakonodavnih aktivnosti u tijelima državne uprave u odnosu na planirane aktivnosti; fokus zakonodavnih aktivnosti na usvajanju zakonodavstva Europske unije te nedovoljno alociranih resursa tijela državne uprave za primjenu postupka.

Prilikom izrade iskaza o procjeni učinaka propisa uočene su poteškoće u nejasnom utvrđivanju problema, postavljanju ciljeva bez utvrđivanja mjerljivih kriterija niti vremenskog razdoblja za postizanje cilja, kao i opći pristup analize učinaka propisa bez detaljnih podataka i informacija te uočeni nedostatak pokazatelja provedbe propisa.
 

Pisane vijesti