Sabor donio paket poreznih zakona

Slika /slike/141125 HS porezni zakoni.jpg

U paketu i izmjene Zakona o PDV-u koje su prošle postupak procjene učinaka propisa.

Hrvatski sabor donio je  paket poreznih zakona među kojima i izmjene zakona o porezu na dohodak, poreza na dodanu vrijednost te poreza na dobit, povezanih s rebalansom državnog proračuna za 2014., a koji bi trebali potaknuti osobnu potrošnju te osigurati povoljnije uvjete za poslovanje.

Izmjenama Zakona o porezu na dohodak iznos osobnog odbitka povećao bi se s 2200 na 2600 kuna, a za umirovljenike sa 3400 na 3800 kuna. Za građane s potpomognutih područja prve skupine osobni bi se odbitak povećao s 3200 na 3500 kuna, a za drugu skupinu s 2700 na 3000 kuna. Ujedno se prag za oporezivanje dohotka najvišom stopom od 40 posto sa sadašnjih 8800 kuna podiže na 13.200 kuna.

Izmjenama Zakona o porezu na dobit reinvestirana dobit bila bi obuhvaćena poreznim olakšicama ako se ulaže u dugotrajnu imovinu i ako poduzetnik zadržava ili povećava broj zaposlenih.

Izmjenama Zakona o PDV-u mali poduzetnici više neće morati plaćati PDV po ispostavljenoj, već po naplaćenoj fakturi, a novina je i da se diže visina godišnjeg prihoda za plaćanje PDV-a po naplati s dva na tri milijuna kuna.

Novost u sustavu PDV-a je da će Porezna uprava moći ovršiti poduzetnika koji je koristio odbitak pretporeza, a nije platio račun koji mu je ispostavio mali poduzetnik.

Izmjenama Zakona o igrama na sreću oporezuju se svi dobitci od klađenja, a ne kao do sada oni veći od 750 kuna.

Prema izmjenama Zakona o doprinosima, poslodavac bi bio oslobođen "bruto 2" doprinosa na plaću kroz pet godina ako na neodređeno vrijeme zaposli osobu između 15 i 29 godina.

Izvor: www.hina.hr



Vijesti iz medija | Procjena utjecaja | Društvo i zajednica