Završen prvi seminar u području procjene učinaka propisa

U okviru Komponente II twinning projekta pod nazivom Razvoj administrativnih kapaciteta za provedbu procjene učinka propisa završen je prvi u nizu seminara o procjeni učinaka propisa u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija.
 

Ciklus predavanja o metodologiji procjene učinaka propisa u trajanju od osam dana, pohađali su imenovani koordinatori za procjenu učinaka propisa. Koordinatori su imenovani ispred svakog ministarstva za suradnju na twinning projektu s Uredom za zakonodavstvom. Osnovna namjera suradnje imenovanih koordinatora za procjenu učinaka propisa i Ureda za zakonodavstvo je priprema ministarstava na novi sustav procjene učinaka propisa kroz jačanje administrativnih kapaciteta i aktivniju međuresornu komunikaciju.

Seminar iz područja procjene učinaka propisa odvijao se u multimedijalnoj dvorani Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija .

Predavači su bili stručnjaci iz javne uprave Ujedinjenog Kraljevstva u području procjene učinaka propisa i upravljanja projektima.

Ukratko donosimo sadržaj održanog seminara o procjeni učinaka propisa:

okvir procjene učinaka propisa,

planiranje procjene učinaka propisa,

definiranje problema i postavljanje ciljeva,

identificiranje opcija, uključujući identificiranje alternativa zakonodavstvu,

analitičke metode (analiza troškova i koristi i sl. metode) i prikupljanje podataka za analizu,

javno savjetovanje,

prezentacija konačne procjene učinaka propisa,

pregled i kontrola kvalitete konačne procjene učinaka propisa.
 

Pisane vijesti