Završen twinning projekt za procjenu učinaka propisa

Delegacija Europske unije u Hrvatskoj i Vladin Ured za zakonodavstvo obilježili su danas završetak projekta "Razvoj sustava procjene učinaka propisa u Republici Hrvatskoj" unutar kojeg je Ured za zakonodavstvo razvio i uspostavio zakonodavni okvir i ojačao kapacitete za procjenu učinaka propisa.
 

Twinning projekt započet je 2007. godine u suradnji s britanskim i estonskim uredima za procjenu učinaka propisa. Njegova vrijednost je 1,1 milijun eura, a financiran je iz predpristupnog fonda EU-a IPA.

Tijekom provedbe donesen je Zakon o procjeni učinaka propisa i Uredba o provedbi postupka procjene učinaka propisa, sa smjernicama i metodologijom procjene.

Izrađeni su i strategija i akcijski plan procjene učinaka propisa te ojačani administrativni kapaciteti tijela državne uprave, putem seminara, radionica i pilot projekata.

Domaći stručnjaci su tijekom provedbe boravili u studijsko-edukacijskim posjetima institucijama država twinning partnera, a provedena je i komunikacijska kampanja podizanja javne svijesti o važnosti procjene učinaka propisa.

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić rekao je na zatvaranju projekta kako je u Hrvatskoj važno shvatiti štetnost nestabilnog pravnog okruženja za privredu i investicije. Upozorio je na, prema njegovim riječima, u Hrvatskoj prisutnu strast za donošenjem i mijenjanjem zakona. To se radi prečesto, nerijetko bez pravog razloga i uz velike troškove i značajne štete, smatra Čačić.

Šef Delegacije Europske unije u Hrvatskoj Paul Vandoren istaknuo je važnost učinkovitosti zakonodavstva za gospodarstvo EU-a. Prilikom donošenja propisa pretpostavljene koristi i troškovi trebaju biti jasni, što se posebice potvrđuje u aktualnoj krizi, kaže Vandoren. U tom smislu, dodaje, Hrvatska je napredovala povećavajući kapacitet za procjenu učinaka propisa. (Hina)

Izvor: www.dalje.com, 12. srpnja 2012.
 

Vijesti iz medija