Informativna radionica o institutu vrednovanja propisa u Hrvatskome saboru

Slika /TSI projekt ex-post RIA/HS 01.jpg

U ponedjeljak, 12. lipnja 2023. godine, održana je informativna radionica o institutu vrednovanja propisa za državne službenike Hrvatskoga sabora.

Ured za zakonodavstvo Vlade Republike Hrvatske provodi projekt "Jačanje kapaciteta za provedbu procjene učinaka propisa" (dalje u tekstu: projekt), u suradnji s Deutsche Gessellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH. Korisnici ovog projekta su Ured za zakonodavstvo i Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (dalje u tekstu: HAKOM). Projekt sufinanciraju Europska komisija iz Instrmenta tehničke pomoći i njemačko Federal Ministry of Economy and Climate Action.
 
Cilj projekta, u dijelu Ureda za zakonodavstvo Vlade Republike Hrvatske, je daljnji razvoj zakonodavnog okvira procjene učinaka propisa, uključujući metodologiju za provedbu instituta vrednovanja propisa kao i jačanje kapaciteta tijela državne uprave za njegovu praktičnu primjenu.
 
Dio projekta koji se tiče razvoja zakonodavnog okvira procjene učinaka propisa prvenstveno se odnosi na pripremu i upućivanje u zakonodavnu proceduru "Nacrta prijedloga zakona o instrumentima politike boljih propisa" (dalje u tekstu: Nacrt prijedloga zakona) koji će, pored poboljšanja procjene učinaka propisa, urediti institut vrednovanja propisa. Ujedno je predmetni Nacrt prijedloga zakona mjera iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.- 2026., s rokom stupanja na snagu Nacrta prijedloga zakona u IV. tromjesečju 2023. godine.

Informativnu radionicu održale su stručnjakinje na projektu iz tvrtke Apsolon d.o.o. koje provode projekt u okviru GIZ-a, koje su sudionicima informativne radionice ukratko prikazale institut vrednovanja propisa. Predstavnici Hrvatskoga sabora bili su tajnici odbora, stalnih radnih tjela Hrvatskoga sabora.


 

Pisane vijesti