Studijski posjet delegacije Jordana

Slika /slike/Studijski posjet Jordan/01.jpg

Ured za zakonodavstvo organizirao je studijsku posjetu delegacije Jordana u okviru TAIEX suradnje

Ured za zakonodavstvo, u okviru suradnje TAIEX instrumenta, prihvatio je domaćinstvo i organizaciju studijske posjete delegacije Hašemitske Kraljevine Jordan koja se odvijala od 25. do 27. rujna 2023. godine u Zagrebu.
 
Svrha studijske posjete delegacije Jordana bila je upoznati se s praksom procjene učinaka propisa u Republici Hrvatskoj, s ciljem da, u izravnom kontaktu s predstavnicima Ureda za zakonodavstvo, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike te Ministarstva financija  dobiju detaljne informacije o sustavu procjene učinaka propisa, aktualnoj primjeni ovoga sustava, dosadašnjem iskustvu i izazovima u njegovoj provedbi.
 


Ured za zakonodavstvo predstavio je zakonodavni okvir procjene učinaka propisa, razvoj procjene učinaka propisa u Hrvatskoj, kao i njegova glavna obilježja. Uz to, predstavljene su glavne odrednice zakonodavnog okvira, dosadašnja praksa, glavni izazovi i sljedeći koraci.


Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja predstavilo je praksu provedbe testa na malo gospodarstvo i popratnu IT aplikaciju te osnovne elemente primjene Standard Cost Modela.


Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike predstavilo je iskustvo provedbe procjene učinaka propisa kao i rezultate pilot projekta provedbe vrednovanja propisa na primjeru zakona koji uređuje nacionalnu naknadu za starije osobe.


Ministarstvo financija predstavilo je iskustvo organizacije poslova procjene učinaka propisa, planiranje zakonodavnih aktivnosti kao i provedbu procjene učinaka propisa na zakonu koji uređuje uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj. Uz to predstavljeno je iskustvo provedbe naknadne procjene učinaka propisa na zakonu koji uređuje lokalne poreze.
U sklopu studijske posjete, delegacija Jordana obišla je zgrade Hrvatskoga sabora i Banske dvore.

Studijsku posjetu delegacije Jordana u potpunosti je financirala Europska komisija putem TAIEX programa institucionalne pomoći.
 

Pisane vijesti