Državni službenici i koordinatori za procjenu učinaka propisa završili treći ciklus seminara o procjeni učinaka propisa

ZAGREB, 16.ožujka 2012. – Treći i posljednji ciklus seminara "Procjena učinaka propisa" održan je 14. i 15. ožujka 2012. u Multimedijalnoj dvorani Ministarstva vanjskih i europskih poslova. 

Stručnjaci administracija Ujedinjenog Kraljevstva te Republike Estonije prenijeli su praktičnu primjenu metodologije procjene učinaka propisa te su, uz popratne vježbe i radionice, razmijenili iskustva sa državnim službenicima o praksi na ovom području. Na ovaj način, državni službenici upoznali su se s metodologijom procjene učinaka propisa, što će olakšati praktičnu primjenu Zakona o procjeni učinaka propisa (NN 90/11).

Ciklus seminara pohađali su imenovani koordinatori za procjenu učinaka propisa i drugi državni službenici koji rade na izradi propisa. Uz njih, prisustvovali su predstavnici Hrvatskog pravnog centra te predstavnica Sindikata tekstila, obuće, kože i gume Hrvatske. Na taj način bila je otvorena komunikacija predstavnika državne uprave i predstavnika organizacija civilnog društva, što je jedna i od pretpostavki praktične primjene procjene učinaka propisa.

Budući da je ciklus seminara bio organiziran u okviru twinning projekta IPA 2007 "Razvoj sustava procjene učinaka propisa" predavači su bili stručnjaci i državni službenici iz administracija Ujedinjenog Kraljevstva i Republike Estonije.

Ukratko donosimo sadržaj seminara o procjeni učinaka propisa:

okvir procjene učinaka propisa, planiranje procjene učinaka propisa,definiranje problema i postavljanje ciljeva,identificiranje opcija, uključujući identificiranje alternativa zakonodavstvu, analitičke metode (analiza troškova i koristi i sl. metode) i prikupljanje podataka za analizu, javno savjetovanje, prezentacija konačne procjene učinaka propisa.

okvir procjene učinaka propisa, planiranje procjene učinaka propisa,

definiranje problema i postavljanje ciljeva,

identificiranje opcija, uključujući identificiranje alternativa zakonodavstvu,

analitičke metode (analiza troškova i koristi i sl. metode) i prikupljanje podataka za analizu,

javno savjetovanje,

prezentacija konačne procjene učinaka propisa.
 

Pisane vijesti