Svečano obilježen početak provedbe twinning light projekta

Slika /slike/Twinning projekt/150710 EU flag_yellow_high.jpg

Uz podršku twinning partnera iz UK, Ured provodi šestomjesečni projekt financiran IPA sredstvima u vrijednosti od 225.000 eura.

U svečanoj dvorani Vlade Republike Hrvatske službeno je otvoren twinning light projekt „Jačanje kapaciteta za provedbu Strategije procjene učinaka propisa za razdoblje od 2013. do 2015. godine“.
 
Svečanost projekta obilježili su pozdravne riječi gđe. Nicole Davison, zamjenice Šefa misije Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske (UK), gđe. Zdenke Pogarčić, ravnateljice Ureda za zakonodavstvo i gđe. Julie O'Connell, voditeljice projekta sa twinning partner strane.
 
Gđa. Davison istaknula je kako je ovo projekt rezultat uspješne dugogodišnje suradnje UK i Republike Hrvatske na razvoju politike procjene učinaka propisa. Zajedničkom suradnjom uspješno je završen twinning projektom 2012. godine, čime je utemeljen zakonodavni okvir za primjenu metodologije procjene učinaka propisa. Potom je uslijedio nastavak suradnje putem studijskog boravka državnog službenika iz Ureda u britanskoj administraciji početkom 2015. godine, dok twinning light omogućava boravak britanskih državnih službenika kod kolega u Uredu, kako bi zajednički radili na podizanju kapaciteta za provedbu ovog metodološkog alata u svakodnevnom radu državne uprave.
 
Gđa. Pogarčić istaknula je važnost provedbe postupka procjene učinaka propisa u zakonodavnom postupku Vlade. Procjena učinaka propisa središnji je alat za donošenje odluka o propisima na temelju prikupljenih informacija i činjenice te imajući u vidu najpovoljnije rješenje koje donosi ukupno veće koristi u odnosu na troškove. Također, je istaknula važnost promjene stava državnih službenika prema procjeni učinaka propisa koja bi trebala zauzimati središnje mjesto razmatranja rješenja za utvrđeni problem.
 
Twinning light projekt financira se sredstvima iz IPA I komponente programa za 2011. godin, u ukupnom iznosu od 225.000 eura. IPA kontribucija iznosi 90% (202.500 eura) dok hrvatska kontribucije iznosi 10% (22.500 eura). Projekt se provodi u šestomjesečnom razdoblju od 30. travnja 2015. do 30. listopada 2015., a provode ga UK, kao twinning partner, i Ured za zakonodavstvo, kao korisnička institucija.
 
Cilj projekta je povećati kvalitetu zakonodavstva koristeći procjenu učinaka propisa i na taj način doprinijeti radu državne uprave u izradi jasnih i nedvosmislenih propisa.
 
Svrha projekta je ojačati kapacitete Ureda za zakonodavstvo i središnjih tijela državne uprave u provedbi sustava procjene učinaka propisa u zakonodavnom postupku s posebnim naglaskom na jačanje kapaciteta za analizu gospodarskih, socijalnih i okolišnih učinaka prilikom izrade propisa.

 

Pisane vijesti