U Helsinkiju održan sastanak sudionika Mreže za Bolje propise

Slika /slike/Gr181017 01 oup photo Helsinki 1.jpg

Predstavnici "Grupe za bolje propise" sastali su se 11. i 12. listopada 2018. godine u glavnom gradu Finske.

Predstavnici Ureda za zakonodvastvo u svojstvu sudionika stručnog sastanka „Mreža za Bolje propise“ raspravljali su na temu metodologije procjene učinaka propisa uz praktičan pristup smanjivanju administrativnih barijera.

Tijekom sastanka prezentirane su različite prakse zemalja vezano za različite načine utvrđivanja, mjerenja i uklanjanja administrativnih prepreka za gospodarstvo i građane.

U uvodnom dijelu, predstavljena je dobra praksa Finske na uklanjanju administrativnih barijera kroz procjenu učinka propisa i to u djelu analize tržišta taksi usluga, radnog vremena trgovina i reguliranja prodaje alkohola.

Uz to predstavljen je reformski potez ustrojavanja nezavisnog tijela za kontrolu procjene učinaka propisa (eng. Finnish Council of RIA) koji je uspostavio sustav kontrole kvalitete procjene učinaka propisa i doprinio promjeni organizacijske kulture u državnoj administraciji. Naglasak je stavljen na reformske mjere digitalizacije poslovanja državne uprave, osobito u dijelu poreznog, mirovinskog sustava te socijalnih transfera.

Finski model pristupa zakonodavstvu bazira se na digitalizaciji, pilot projektima (primjerice eksperiment s visinom osnovnog dohotka) s ciljem manje, ali učinkovitije regulacije.

Prezentirani su rezultati OECD Regulatory Policy Outlook za 2018. godinu, koji čini pregled regulatornih politika članica OECD-a u pogledu oblikovanja javnih politika temeljenih na činjenicama i analizi (eng. evidence-based policy making). U pogledu trendova, konstatiran je trend rasta primjene regulatornih politika, osobito alata procjene učinaka propisa, savjetovanja s javnošću, mjerenja i uklanjanja administrativnih barijera. Uz ovaj pregled OECD-a, najavljeno je posebno izvješće za Republiku Hrvatsku kao rezultat provedbe iREG upitnika OECD-a, budući da Republika Hrvatska nije članica OECD-a. Usvajanje posebnog izvješća za Republiku Hrvatsku očekuje se u proljeće 2019. godine.

U drugom dijelu sastanka prezentirane su dobre prakse Belgije, Luksemburga, Nizozemske, Ujedinjene Kraljevine i Njemačke u pogledu ustroja regulatornih politika i primjera smanjivanja administrativnih barijera te analiza očekivanih učinaka zakonodavnih prijedloga.

Platformu čine predstavnici svih članica Europske unije i zemalja Europskog gospodarskog prostora, a glavna svrha je širiti dobru praksu primjene alata koji se koriste u primjeni „Agende za Bolje propise“.


 

Pisane vijesti