Ured za zakonodavstvo objavio Smjernice za procjenu učinaka propisa

Slika /slike/RIA leaflet.jpg

ZAGREB, 21. lipnja 2012. – U sklopu twinning projekta IPA 2007 "Razvoj sustava procjene učinaka propisa" razvijene su smjernice za provedbu postupka procjene učinaka propisa. Smjernice su objavljene u tri dokumenta, tako da jedinstveni postupak procjene učinaka propisa učini što jasnijim, razumljivijim i otvorenijim.
 

Tako su razvijene Smjernice za državne službenike koje pomažu državnim službenicima izrađivanje dokumenata i provođenje postupka procjene učinaka propisa.

Smjernice za dionike, javnost i zainteresiranu javnost daju pogled na postupak procjene učinaka propisa iz perspektive zainteresiranih dionika koji žele sudjelovati u postupku te na koji način se mogu uključiti.

Smjernice za državne službenike Ureda za zakonodavstvo daju osnovni pregled postupka procjene učinaka propisa te ukazuje na koordinaciju postupka procjene učinaka propisa te na standarde kvalitete sadržaja konačnog Iskaza o procjeni učinaka propisa.

Na temelju Uredbe o provedbi postupka procjene učinaka propisa (NN 66/12) tijela države uprave, u svojstvu stručnog nositelja, dužan je Prethodnu procjenu i procjenu učinaka propisa izrađivati i provoditi prema Smjernicama za procjenu učinaka propisa

Smjernice pružaju temeljni izvor informacija i služe kao tehničko pomagalo državnim službenicima i donositeljima odluka u stvaranju kvalitetnih prijedloga propisa i javnih politika. Smjernice pružaju upute, informacije i savjete pravilnom popunjavanju obrasce Prethodne procjene te upute o izradi Iskaza o procjeni učinaka propisa. Smjernice služe kao tehnička uputa za provedbu postupka procjene učinaka propisa na temelju Zakona o procjeni učinaka propisa (NN 90/11) i Uredbe o provedbi postupka procjene učinaka propisa (NN 66/12).

Smjernice sadrže metodološke i tehničke upute za teza propisa, popunjavanje obrasca Prethodne procjene i izradu Iskaza o procjeni učinaka propisa tako da upućuje državne službenike na:
  • obuhvat postupka procjene učinaka propisa, korake u izradi Godišnjeg plana normativnih aktivnosti,korake izrade Iskaza o procjeni učinaka propisa,temeljne izvore pomoći i informacija.
  • obuhvat postupka procjene učinaka propisa,
  • korake u izradi Godišnjeg plana normativnih aktivnosti,
  • korake izrade Iskaza o procjeni učinaka propisa,
  • temeljne izvore pomoći i informacija.


 

Pisane vijesti