Uspješno okončan prvi pilot projekt procjene učinaka propisa

ZAGREB, 28. svibnja 2012. – U sklopu twinning projekta IPA 2007 "Razvoj sustava procjene učinaka propisa", završen je prvi pilot projekt provedbe procjene učinaka propisa. Započeta suradnja s tadašnjim Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi, uspješno je okončana s Ministarstvom socijalne politike i mladih.
 

Riječ je o pilot projektu procjene učinaka propisa na prošlogodišnje novele Zakona o udomiteljstvu, a uspješno je proveden uz potporu i rad gđe. Snježane Franković iz Ministarstvo socijalne politike i mladih.

Osnovno razmatranje procjene učinaka propisa bio je sustav pružanja usluga udomiteljstva u smislu deinstitucionalizacije udomiteljstva i povećanja kvalitete usluge udomiteljske skrbi. Osnovni cilj prošlogodišnjih izmjena Zakona o udomiteljstvu bilo je povećanje broja udomiteljskih obitelji uz poboljšanje kvalitete usluge skrbi u udomiteljskim obiteljima neovisno o kategoriji korisnika, te uvođenje specijaliziranog, profesionalnog i povremenog udomiteljstva za pojedine kategorije korisnika.

U okviru pilot projekta identificirane su tri opcije: ne-normativno rješenje – "ne činiti ništa"; normativno rješenje – "donošenje novog propisa" te ne-normativno rješenje – "alternativa zakonodavstvu".

Nakon usporedbe opcija, uz identificiranje očekivanih troškova i koristi svake opcije, rezultat analize pokazao je da je preporučena opcija: normativno rješenje – "donošenje novog propisa".


 

Pisane vijesti