Kajin: Zakon o procjeni učinka propisa može funkcionirati u Danskoj, ali ne i u Hrvatskoj

Saborski klubovi podržali su jutros uspostavu novog sustava procjene učinka propisa naglašavajući kako je njime predviđena veća uključenost poslovne zajednice i civilnog sektora u proces donošenja propisa, a što će omogućiti kvalitetnije propise i njihovu bolju provedbu.
 

U raspravi o prijedlogu zakona o procjeni učinaka propisa Tanja Vrbat (SDP) rekla je kako poslovna zajednica do sada nije bila dovoljno uključena u proces donošenja propisa te izrazila nadu da će novi sustav, koji omogućava veću uključenost građana, zaživjeti u praksi i na taj način onemogućiti dosadašnje stanje.

Dosad je postojala mogućnost "lova u mutnom", odnosno premalo se vodilo o računa o učinku propisa na život građana koji su se u propisima slabo snalazili, a nova metodologija i kvalitetnija provedba trebala bi onemogućiti takvu kampanjsku i aljkavu praksu u kojoj je bilo previše ad hoc rješenja i prevelik broj zakona u hitnom postupku, rekla je.

I Emil Tomljanović (HDZ) naglašava kako poslovna i civilna zajednica do sada nisu bili dovoljno uključeni u proces procjene učinka propisa, a postojeći sustav, kako je rekao, nije bio koherentan i dosljedan.

Uzimajući u obzir dobru praksu zemalja EU sada se napravilo prijedlog zakona koji na jasan način, na jednom mjestu, sustavno i sveobuhvatno uređuje sustav procjene učinka propisa. Očekuje se, dodao je, da će on omogućiti učinkovito praćenje učinka propisa putem analize stanje, obvezno razmatranje normativnih rješenja prilikom izrade propisa, daljni razvoj sustav procjene propisa i edukaciju službenika koja je temelj za održivost sustava.

Damir Kajin (IDS) smatra pak da se ne treba očekivati ništa jer, kako je rekao, taj zakon možda može funkcionirati u Danskoj, Velikoj Britaniji i Kanadi, ali ne i u Hrvatskoj.

Razlog je taj, rekao je, što Hrvatska godišnje donosi oko 400 novih zakona, a navedene zemlje 40-ak.

Prema pročišćenom dnevnom redu za ovotjedno zasjedanje, Vlada predlaže 22 zakona, oporba 20-ak, a tome treba dodati i 30-ak izvješća, upozorava Kajin ocjenjujući kako to pokazuje da novi zakon neće funkcionirati, a i "bezobrazno će koštati".

Izvor: www.nacional.hr, 12. srpanj 2011.
 

Vijesti iz medija